Krustada od jabuka
Sastojci:
Prhko tijesto za kustrade
- 30 dag brašna
- 20 dag maslaca ili margarina
- 10 dag šećera u prahu
- 1 žumanjak, malo soli
- Malo ribane limunove korice
Nadjev
- 0,5 kg jabuka ili tri veće jabuke
- 2-3 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- Korica i sok od limuna
- Cimet
- 1 žlica marmelade od marelica
- 1 dl bijelog vina
- 3 dag maslaca
- 3 dag bademovih listića
- 2 dl tučenog slatkog vrhnja
- 1/2 l pudingove kreme
- 0,5 l mlijeka, 12 dag šećera, 1 vrećica vanilin pudinga
Priprema: Jabuke ogulite, naribajte i dinstajte na tavi s maslacem. Dodajte ribanu koricu i limunov sok, bijelo vino i cimet. Kad se načini kašica, dodajte šećer i marmeladu i ohladite. Prhko tijesto razvaljajte, obložite kalup i ispecite. Pečeno tijesto premažite kašicom od jabuka, na to složite sloj ohlađene pudingove kreme i pokrijte slojem tučenog slatkog vrhnja. Pospite prženim bademovim listićima.
Krustadu možete načiniti i na drugi način. Prhko tijesto kojim ste obložili pleh do pola ispecite pa namažite džemom od marelica. Na to stavite sloj dinstanih jabuka, a 1-2 jabuke narežite na tanke ploškice, složite ih lijepo po površini u krug. Namažite otopljenim maslacem i ispecite do kraja. Vruću krustadu premažite rastopljenim džemom.
*Izvor: Slatke fantazije – Ivanka Biluš, Božica Brkan, Eleonora Rekeće, 1999. .g. Alfa d.d.